Udviklingsplan for 1. Kokkedal frem mod 2026
I 1. Kokkedal vil vi have større fokus på spejderidentiteten.
- Vi vil gerne have at børn og unge i 1. Kokkedal identificerer sig som spejdere
Vi vil arbejde specifikt med patruljeliv som et redskab til at styrke fællesskabet i de enkelte grene. På den måde benytter vi en unik spejdermetode til at få spejderne til at føle sig som en større del af fællesskabet. Og så vil den aktive brug af patruljeliv medføre at spejderne i de ældre grene også vil føle et større ansvar overfor patruljen. Spejderen vil derfor opleve at være en større del af spejdergrenen og derfor også føle sig mere som spejdere.
- Vi vil arbejde aktivt med spejderloven.
I mikro- og minigrenen vil vi arbejde hen imod at alle spejdere ved at der er noget, der hedder spejderloven. Spejderne skal kunne forholde sig til punktet ”at være en god kammerat” og hvordan man omsætter det til handling. Gradvist gennem junior og trop skal spejderne kunne forstå flere og flere dele og benytte dem i aktive handlinger På denne måde får vi skabt opmærksomhed om hvad der er helt særligt ved at være spejder.
- Vi vil gerne som spejdergruppe adskille os fra andre fritidsinteresser.
Vi vil tilbyde spændende alderssvarende aktivitet til alle spejdere hvert år. Oplevelsen skal være anderledes fra normen i den relative aldersklasse. Hermed skabes der fede wow-oplevelser, som et meget stærkt narrativt fællesskab kan stå på. Men dette kan også skabe en større gejst om at blive længere i gruppen og rykke op i nye grene, for at få nye fede oplevelser.
I 1. Kokkedal vil vi have en endnu mere kvalificeret og dynamisk ledergruppe
- Vi vil sikre en kontinuitet i ledergruppen, så der ikke vil forekomme generations skift.
Vi ønsker en varieret aldersmæssig sammensætning af ledergruppen, så vi kan lære af og med hinanden, men også for at sikre en kontinuitet i gruppen så der ikke er behov for store generations skift. Vi vil blive bedre til at kunne tiltrække nye lederkræfter, både udefra og fra vores ældste spejdere, så alle grenledelser oplever at der er ledere nok til at løfte opgaverne og lave endnu bedre spejderarbejde. Det er vores mål at mindst 1/3 af grenlederne er under 25 år.
Vi vil også stræbe efter at gruppelederne ikke ender deres 6-års-periode samtidig, så der i gruppeledelsen også altid er kontinuitet.
- Vi ønsker at have så kvalificerede ledere som muligt
Vi tilbyder kurser og mentorhjælp i det omfang den enkelte leder ønsker det, og stræber efter at ledere tager på kursus mindst hvert 3. år, både for egen og for gruppens skyld. Dette kan være alderstilpassede kurser eller færdigheds- og personligt udviklende kurser. Inden udgangen af 2021 skal alle grenledere have været på mindst et kursus.
- I 1. Kokkedal vil vi arbejde hen imod en ledergruppe med et mere styrket fællesskab og samarbejde
Vi ønsker at grenledelserne bliver bedre til at trække på hinandens evner, for at gruppen sammenlagt giver en bedre spejderoplevelse.
Vi vil oprette et dokument hvori alle ledere er opført og hvilke spidskompetencer den enkelte leder har. På denne måde vil alle kunne danne sig et overblik over hos hvilken ledere der kan søges hjælp til en specifik aktivitet, et møde el.lign.
- Vi ønsker at lederne får en større indsigt i de andre grenes arbejdsformer som inspiration til eget arbejde og feedback på andre grenes arbejdsmetoder.
Alle ledere vil inden 2021 prøve at være i ”praktik” hos en anden gren, og alle grene får besøg af ledere fra mindst 2 andre grene. På den måde vil lederne opleve andre arbejdsformer og nye samarbejdspartnere for at få inspiration til eget arbejde. Grenen vil opleve nye måder at arbejde på og måske få nye idéer til spejderarbejdet. Men vigtigst af alt vil alle ledere få en dybere forståelse for de andre grenes arbejde, der kan inspirere lederen til nyt spejderarbejde.
- Vi vil koordinere fællesmøder på tværs af grenene
Vi vil arbejde hen imod at alle fællesmøder er koordineret på tværs af grenlederne og klanen. På den måde løfter dem med mest overskud de fælles aktiviteter, men der bliver også skabt endnu mere samarbejde på tværs af grenene, der vil medføre et lettere samarbejde i andre situationer.
- Vi vil have det godt som ledergruppe
Vi vil arbejde hen imod at have et lederdøgn hvert år. Lederdøgnet skal både have noget sagligt indhold der hjælper den enkelte leder med at opkvalificere sig, men også et socialt indhold der skaber et fællesskab i ledergruppen. Vi ønsker at min. 90% af alle ledere og klanspejdere deltager på lederdøgnet. Dette vil give nogle mere kvalificerede ledere og øge fællesskabet i ledergruppen.